Isoäidin eliöt

Wirkkulan värikkäät persoonat

Arkeologit Erik Juhana Akselinpoika Tottinen ja Mei-Ling

Sanotaan, että nimi on enne, mutta Erikin syntymä oli jo enne. Erikin äiti Katariina oli Turun linnan opas ja isä Akseli toimi Turun linnassa vahtimestarina. Katariinan opaskierrokset olivat yleisön suosiossa. Vaikka Katariina oli jo ihan viimeisillään raskaana, oli taas yksi porukka Hämeenlinnasta pyytänyt päästä juuri hänen opaskierrokselleen.

Kuinka ollakaan, juuri kierroksen loppuvaiheessa Katariinasta alkoi tuntua siltä, että vauva syntyy nyt. Hädissään hän kysyi, onko lääkäriä mukana kierroksella. Ei ollut lääkäriä, mutta oli kätilö Hämeenlinnasta. Ja niinhän siinä kävi, että pikku-Erik syntyi hämeenlinnalaisen kätilön avustamana Turun linnassa. Vauvalle annettiin nimeksi Erik Juhana Akselinpoika Tottinen. Tosin Erikin lapsuudenkaverit vitsailivatkin, että Erik on Linnakundi. Ja Linnakundina hänet tunnettiinkin Wirkkulassa.

Pikku-Erik oli syntymästään lähtien kiinnostunut linnoista. Hän rakenteli palikoistaan linnoja, rannalla hän rakenteli hiekkalinnoja. 12 -vuotiaana Erik löysi Wirkkulan keskiaikaisen linnan rauniot. Jo silloin kyläläiset sanoivat, että tuosta pojasta vielä kuullaan.

Erik opiskeli arkeologiksi ja samalla hän opetteli Kiinan kielen, sillä Erikin intohimona oli päästä Kiinaan tutkimaan Kiinan muurin alkulähteitä. Yliopiston stipendin turvin hän pääsi matkustamaan Kiinaan kesällä 1974.

Erik vaelsi Kiinassa jalkaisin ja elantonsa hän ansaitsi tekemällä töitä paikallisille ihmisille, samalla kertoen tarinoita Suomesta. Eräänä päivänä hän saapui pieneen kylään Shaanxin maakunnassa.

Hänelle tuli aavistus, että tässä kylässä kannattaa viettää aikaa vähän pidempään. Eipä hän silloin aavistanut, kuinka kauan hän loppujen lopuksi kylässä asui.

Hän sai yöpaikan erään vanhan talonpojan luona. Erik autteli vanhaa miestä talon töissä ja vanha mies kertoili Erikille tarinoita Kiinan ensimmäisestä keisarista Quin Shin Huangdista, jonka hautapaikan kerrotaan olevan Shaanxin maakunnassa.

Erik oli innoissaan tarinoista ja hänen arkeologin nenänsä alkoi haistaa, että täältä voisi löytyä jotakin suurta. Eräänä päivänä vanha mies pyysi Erikiä auttamaan kaivon kaivamisessa. Yhdessä he etsivät paikan ja Erik tarttui lapioon ja alkoi kaivamaan.

Hetken päästä lapio kolahti johonkin kovaan. Erik lopetti kaivamisen ja alkoi tutkia mihin hän oli osunut. Hänen lapionsa oli osunut savipäähän. Yhdessä he vanhan talonpojan kanssa kaivoivat varovasti savipäätä esiin. Se näytti saviselta sotilaan päältä. Erik vapisi jännityksestä. Mitä ihmettä oli juuri tapahtunut. Erik kaivoi varovasti pään ympäriltä ja kohta paljastui ensimmäinen sotilas kuuluisasta Terrakotta-armeijan löydöstä.

Erik ymmärsi heti, että nyt on tapahtumassa jotakin ihmeellistä. Talonpoika sanoi Erikille, että tämä ottaisi yhteyttä hänen tyttäreensä Mei-Lingiin, joka johtaa Kiinan tasavallan arkeologista tutkimuslaitosta.

Erik sähkötti kylän keskustasta Mei-Lingille sekä muille arkeologiystävilleen. Mei-Ling saapui ensimmäisenä paikalle. Pian paikalle saapui myös muiden maiden johtavia arkeologeja.

Mei-Lingin johdolla alkoivat mittavat kaivaukset. Erik ja Mei-Ling työskentelivät tiivisti yhdessä ja heidän yhteistyönsä johti ihastumiseen ja pian heidän avioitumiseen. Rakkaus kukoisti ja kaivaukset kasvoivat. Yhdessä muiden kanssa he olivat vuosien saatossa kaivaneet esiin 8000 terrakottasotilasta.

Kaivaukset ja arkeologiset tutkimukset jatkuvat yhä. Aikaa oli kulunut vuosikymmeniä ensimmäisen sotilaan löytymisestä. Erik ja Mei-Ling luovuttivat paikkansa nuoremmille ja he päättivät muuttaa Wirkkulaan, Erikin kotikylään Suomeen.

Wirkkulassa he saavat viettää rauhallista elämää ja olla julkisuudelta piilossa. Heidän lapsensa jatkavat heidän elämäntyötään Kiinassa.

Arkeologi-pariskunta Erik Juhana Akselinpoika ja vaimonsa Mei-Ling Tottinen

Tarinahan on keksitty, mutta oikeasti Kiinasta on löytynyt Terrakotta-armeija. Lue lisää esim. https://fi.wikipedia.org/wiki/Terrakotta-armeija