Isoäidin eliöt

Wirkkulan värikkäät persoonat

Poliisipäällikkö Urho Suorajoki

Wirkkulan kylässä ei kyllä ole mitään rikollista toimintaa, mutta hyvä se on olla kylässä poliisipäällikkökin, vaikka vaan varmuuden vuoksi.

Urho Suorajoki on tarkka mies. Säännöistä ei tingitä. Hän lukee kaikki sääntökirjat ja asetukset tarkkaan ja kaiken pitää mennä just jetsulleen. Ja jos sääntöjä ei ole Urho keksii säännöt just jetsulleen. Välillä kyläläisiä tosin ärsyttää Urhon tarkkuus, mutta kukapa luonteelleen mitään voi.

Urho tarkkailee kaikkea ympäristössään. Hän tutkii hyönteisiä, kasveja, lintuja, ihan kaikkea. Hän on ottanut poliisipäällikön työnsä tosissaan. Urho on esim. laskenut tarkkaan mikä on etanoiden keskimääräinen metrinopeus, sillä ei kait etanat nyt sentään kilometrejä kulje. Se on tunti/metri, just jetsulleen.

Urho saattaa tarkkailla pusikosta teini-ikäisten etanapoikien kiihdytyskilpailuja. Ja kuinka ollakaan, keskimääräinen aika metrin matkalla usein ylittyy. Voi pieniä etanapoikia. Noloina he seisovat Urhon edessä ja kuuntelevat hänen saarnaansa liian kovasta vauhdista.

Urho antaa vain huomautuksia, ei hän koskaan isompia rangaistuksia anna. Paitsi on hänellä kyllä yksi isompi rangaistus; Urholle pitää laulaa.Voi sitä nolouden määrää, kun joutuu Urholle laulamaan. Etanapojatkin seisovat asennossa ja laulavat Urholle naama punaisena.

Urho tarkkailee myös kasvien kasvuvauhtia. Monesti hän seuraa Kyösti Kustaan tomaattien ja kurkkujen kasvuvauhtia. Kyöstikin on saanut huomautuksia, kun tomaatit kasvavat liian nopeasti. ”Kyösti, Kyösti, etkö sinä tiedä, että jos tomaatti kasvaa liian nopeasti sen pintaan tulee halkeamia, just jetsulleen!” Kyllähän Kyösti sen tietää, mutta pitääkö siitä poliisipäällikön tulla huomauttelemaan. Niinhän siinä käy, että Kyöstikin ottaa lippalakin päästään ja laulaa Urholle: ja se Oolannin sota oli kauhia…..

Viola Orvokkia naurattaa, kun Kyösti kertoo laulaneensa Urholle. Kyöstin lauluääni kun ei ole niitä kaikkein kauneimpia, mutta minkäs teet. Kun piti laulaa, niin piti laulaa.

Poliisipäällikkö Urhon suurin tarkkailun kohde on sisäkkö Alma. Häntä kiinnostaisi tietää, kuka Alma on, mutta kuten tiedämme, Alma ei kerro itsestään kenellekään.

Urho haluaisi saada Alman kiinni edes jostakin pikku rikkeestä; liian nopeasta kävelystä, pyöräilystä tai vaikka liian nopeasta ruuanlaitto-vauhdista, just jetsulleen. Mutta Alma tietää, että Urho tarkkailee häntä.

Alma vain hymyilee ja tekee kaiken sääntöjen mukaan. Ja sekös vasta kismittääkin Urhoa. ”Kunpa hän tekisi jotakin, josta voisin huomauttaa hänelle, just jetsulleen”, Urho miettii. Mutta Alma on kuitenkin tarkkana. Sellaista se on Urhon ja Alman välillä; kissa- ja hiirileikkiä. Aika tulee näyttämään mitä tuleman pitää, just jetsulleen!

Poliisipäällikkö Urho Suorajoki, tarkkaakin tarkempi mies, just jetsulleen.