Isoäidin eliöt

Wirkkulan värikkäät persoonat

Professori Asser Töppelström

Kukaan ei tiedä onko Asser Töppelström oikeasti professori. Häntä on sanottu professoriksi aina. Aivan pienestä pojasta lähtien Asser on ollut utelias ja tiedonhaluinen. Hän haluaa saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin: "Ollakko vai eikö olla, kenelle kellot soivat, kuka murhasi rouva Scroftin, mistä rakkaus alkoi…." Maailma on täynnä kysymyksiä ja niihin Asser haluaa löytää vastauksia.

Asseria sanotaankin käveleväksi tietosanakirjaksi. Mutta jos erehdyt sanomaan Asseria käveleväksi Wikipediaksi, niin silloin Asser tulistuu: ”Minä en usko moisiin koneisiin, mitä tiedonhakua se on, jos naputtelet koneelle kysymyksen. Tiedonhaku on työtä. Se pitää tuntua koko kehossa, että etsii tietoa. Jos haluat tietää miltä näyttää päivänkakkara, niin kasvikirja käteen ja ulos luontoon etsimään päivänkakkaraa. Samalla löydät muitakin kukkia ja saat lisää tietoa. Mieli pysy virkeänä ja aivot kiittävät.

Tai jos haluat tietää miltä ahven näyttää, niin ylös ulos ja ongelle taikka pilkille. Saatat saada ahvenia, mutta myös muitakin kaloja ja kalakirjasta etsit kuvat ja tiedot mitä kaloja tuli. Ja kun reissun päätteeksi perkaat kalat, tiedät myös miltä ne näyttävät sisältä ja kun laitat niistä ruokaa, niin koko keho kiittää. Se on sitä oikeaa tiedonhakua.”

Ja niin Asser jälleen kerran pakkaa reppuunsa luontokirjansa, vettä ja eväitä ja lähtee tutkimusretkilleen puhisten mennessään: "Vai vielä Wikipedia, minä teille wikipediat näytän...."

Professori Asser Töppelström